#8 Gass- og brannsikkerhet « Sola Bobil

#8 Gass- og brannsikkerhet

God sikkerhet i bobilen er viktig. Enten det gjelder gass eller brann. Her tar vi en gjennomgang av tiltakene du må ha på plass, og de du bør ha på plass. 

Røykvarsler

Alle bobiler er pålagt å ha røykvarsler. Det kan være lurt å plassere røykvarsleren midt i rommet for å sikre at du får høy nok styrke også på soverommet. Husk å bytte batteri med jevne mellomrom, og sjekk alltid at røykvarsleren fungerer slik den skal før du setter ut på tur. 

Brannslukkingsapparat

Ifølge norsk lov skal alle bobiler ha et brannslukkingsapparat på minst 2 kg. Det er viktig at apparatet er godt festet, plassert i nærheten av føreren og lett tilgjengelig om en situasjon skulle oppstå. Oppbevarer du brannslukkingsapparatet i et skap skal dette være tydelig merket og enkelt å finne frem til.

På grunn av den høye brannfaren er brannslukkingsapparat i bobil pålagt årlig kontroll av autorisert personale. Du kan bestille time for sjekk av ditt utstyr her. Etter ti år skal apparatet byttes ut eller eventuelt leveres på service. Husk at det kan være lurt å snu det minst 3-4 ganger i året for å unngå at pulveret klumper seg.

Et brannteppe kan være et godt tillegg til brannslukkingsapparat. Det tar lite plass og vil effektivt kvele mindre flammer. 

Brannslukningsapparat 2 kg
362,-
Brannteppe 100 x 100 cm
155,-
Pebble Røykvarsler Optisk
146,-

Brannsikkerhet på campingsplasser

Skal du overnatte på campingplasser er det lurt å ta noen forholdsregler: 

  • Gjør deg kjent med gjeldene branninstruks og hvor du finner brannslukkingsutstyr. 
  • Hold minimum fire meter avstand til andre bobiler, campingvogner eller telt. 
  • Pass på at grillen ikke står for nær bobilen. 
  • Kast brannfarlig avfall som tomme tennvæskebeholdere, brukt grillkull og engangsgriller på anviste plasser. 

Gassalarm

Karbonmonoksid er en giftig gass som fins i mange av apparatene i bobilen, for eksempel kjøleskapet. Den er uten farge, lukt og smak og derfor svært vanskelig å oppdage ved en eventuell lekkasje. Derfor anbefaler vi alle våre kunder å installere gassalarm. Varsleren kan monteres både i tak og på vegg. For at den skal fungere best mulig bør den plasseres minst 1,5 meter over gulvnivå, og minst 1,8 meter fra mulige CO kilder. Vi har også gassalarm som kan fange opp propan. 

Alarm karbonmonoksid
520,-
Gocamp Safetyguard Ng3 gassalarm
1195,-
Avara Basic Alarmpakke
8249,-

Forebygging av gasslekkasje

Selv om du har installert gassalarm, er det viktig å forebygge eventuelle gasslekkasjer. Ta en jevnlig sjekk av både gasslange og gasskap. Før avreise, når bobilen forlates, eller gassapparatene ikke er i bruk, skal du stenge av alle gassventiler samt hovedventilen. På grunn av eksplosjonsfare skal alle gassdrevne apparater være slått av under tanking, på ferjer eller når bobilen står i garasjen. 

Det er også viktig å huske at gassanlegget kun skal vedlikeholdes eller repareres av autorisert fagverksted. Vårt verksted har lang erfaring med denne typen reparasjoner. Bestill tid her

Ha en god og sikker tur!

Bestill nyhetsbrev

This will close in 20 seconds