#2 Sjekkliste for reiseklar bobil « Sola Bobil

#2 Slik gjør du bobilen reiseklar – sjekkliste

Når bobilen har stått lagret om vinteren er det en del ting du må sjekke før du kan ta den i bruk igjen.

– Det er mange som venter helt til dagene før sesongstart med å klargjøre bobilen. Skulle du da oppdage noe som må fikses, kan du i verste fall risikere at den første turen ryker, og det ønsker vi jo selvsagt ikke, sier Torgeir.

Sørg for at bobilen er reiseklar allerede nå, så slipper du kjedelige overraskelser ved avreise! Her gir vi deg noen gode tips og råd på veien.

Torgeirs sjekkliste

  • Se etter skader
  • Ta en grundig utvendig vask
  • Rengjør bobilen innvendig
  • Sjekk at vannsystemet fungerer
  • Gå gjennom gasskap og gasstilgang
  • Sjekk batteriet
  • Ta en service hos autorisert bobilverksted
  • Undersøk om bobilen skal ha EU-kontroll

Se etter skader

– Det første du bør gjøre er å se etter eventuelle skader som kan ha oppstått i løpet av vinteren, forklarer Torgeir.

Start med påbygget. Vær ekstra oppmerksom på skjøtene og kontroller at takluken er tett. Ta deretter en nøye gjennomgang av dekkene. Er det sprekker og lekkasjer i ventilen? Det er også viktig å sjekke at mønsteret i dekkene fortsatt er tydelig, og at de har riktig mengde luft. Avslutt med en gjennomgang av alle utvendige lys, her kan det være greit å få litt hjelp av noen du kjenner.

Ta en grundig utvendig vask

Etter en lang vinter er det på tide med en grundig vask utvendig. Husk at vinduene i en bobil er laget av akryl, og ikke bør vaskes med kost. For å unngå sprekker i vinduene er det også viktig at du bruker en mild såpe.

Ikke glem å vaske tak, dekk og fortelt hvis du har det.

– Vi anbefaler alltid våre kunder rengjøringsprodukter fra Auto Glym, Globex, og Turtle Wax. De er ikke bare skånsomme, men også ekstremt effektive på smuss, sier Torgeir.

Som en siste finish kan du gjerne polere bobilen. Gjør du dette en gang i året vil lakken ha lengre levetid. For størst effekt bør du vente med poleringen til temperaturen er godt over 10 grader.

Rengjør bobilen innvendig

Til den innvendige vasken kan du bruke mange av de samme produktene som du bruker i husholdningen, forteller Torgeir.

Stofftrekk kan støvsuges og eventuelt vaskes med en tekstilrens på vanskelige flekker. Har du skinntrekk vil det vanligvis være nok med vann og klut, men vil du gi det litt ekstra omsorg kan du behandle det med skinnsåpe og skinnbalsam. Husk å bruke en mild såpe på toalettet, og sveip over vinduene, ikke minst i førerhuset. Det gir bedre sikt og økt trygghet.

Du finner et stort utvalg rengjøringsprodukter i butikken vår.

Sjekk at vannsystemet fungerer

Det er viktig å sjekke at det ikke har oppstått frostskader på vannsystemet i løpet av de kalde vintermånedene.

Steng alle kraner som har vært åpne under vinteren, fyll vann på vanntanken og kjør vannet gjennom vannsystemet. Sørg for at alle ventiler er lukket, ikke glem frostventilen som åpner av seg selv. Undersøk deretter at det ikke lekker under bobilen.

– Hvis alt er som det skal kan du gjøre det samme med et rensemiddel. Rensemiddelet vil fjerne eventuell skitt som har samlet seg i rørene, legger Torgeir til.

Gå gjennom gasskap og gasstilgang

For å ivareta sikkerheten i bobilen bør du alltid ta en grundig gjennomgang av gasskap og gasstilgang før sesongen starter.

Start med å skru på gassen i gasskapet. Når du først er inne i gasskapet kan du sjekke at det ikke har oppstått sprekker i gasslangen. Husk også at gasslangen skal byttes ut hvis den er fire år eller eldre, du finner datostempling på selve slangen.

Etter at gassen er skrudd på, tenner du et kokebluss. Da vil du se om gassen faktisk er slått på, og om det kommer luft ut av systemet. Når flammen er jevn kan du sjekke at kjøleskap og varmesystemet fortsatt fungerer. Noen ganger trenger du flere forsøk for å få start.

Sjekk batteriet

– Batterier har selvutlading når de ikke er i bruk, og det er derfor viktig at du tester både startbatteri og bodelsbatteri etter at bobilen har stått lagret. Dersom det er behov for det, kan du topplade batteriene med en batterilader, forteller Torgeir.

Service

Vi anbefaler alle bobileiere å ta en årlig service. Motor, drivverk og fjæring bør sjekkes av en fagperson før du setter ut på tur. Når du utfører servicen hos oss i Sola Bobil får du ett års mobilitetsgaranti inkludert. Dette gjelder for bobiler opptil 5 000 kg. Bestill time for service her.

Skal bobilen ha EU-kontroll?

Sjekk når bobilen din skal ha neste EU-kontroll her.

Har du andre spørsmål, ikke nøl med å ta kontakt med oss! Vi hjelper deg mer enn gjerne, smiler Torgeir.

Vurderer du å bytte ut bobilen før sesongstart? Se vårt store utvalg leveringsklare bobiler her.

Bestill nyhetsbrev

This will close in 20 seconds