Camping uten strømkabel « Sola Bobil

Camping uten strømkabel

Fricamping blir mer og mer populært blant bobileiere. Ikke minst i Norge hvor allemannsretten gir store muligheter. Du kommer enda tettere på spektakulære naturopplevelser og har friheten til å reise akkurat dit du vil. Men ikke glem at du trenger strøm.

Når du camper ute i det fri er du avhengig av å ha nok strøm på batteriene for å få tilgang til alle fasilitetene i bobilen. Du trenger blant annet strøm for å bruke kaffetrakteren, holde kjøleskapet kaldt, se på TV, lade telefonen eller ha på varmesystemet. En vanlig bobil vil normalt klare seg i to døgn før du må koble til strøm. Ønsker du deg større frihet, har vi mange gode løsninger.  

Forberedelser

Før du setter i gang bør du sjekke hvor lenge du har strøm på batteriene i dag. Du bør også tenke over hvor lenge du ønsker å kunne reise uten å koble til strøm. Dette gir et bedre grunnlag for å velge den riktige løsningen for deg.

Solcellepanel er perfekt om sommeren

Er bruken av bobilen begrenset til sommeren kan det noen ganger være nok å montere et solcellepanel på taket. Hos oss får du montert solcellepanel på for eksempel 220 watt. Det monteres også en digital regulator som passer på at batteriene lades effektivt og riktig og beskytter mot overlading. Via Bluetooth får du full kontroll over strømproduksjonen. Skal du ha solcellepanel trenger du også to kabler, en som går fra panel til regulator og en som går fra regulator til batteri. Alt dette følger med i vår solcellepakke som du finner i utstyrsbutikken. Husk at du er avhengig av godt vær når du velger solcellepanel, mindre sol gir også mindre strøm!  Pris fra rundt 6.000,- + eventuell montering.

Lithiumbatteri for deg som bruker bobilen året rundt

Hvis du bruker bobilen din året rundt anbefaler vi å oppgradere batterisystemet. Et alternativ er å sette inn et ekstra standardbatteri. Dette er relativt billig å gjøre, men vil ikke gi de beste resultatene. Et standardbatteri er ofte veldig tungt og har lav utnyttelsesgrad. Har du et batteri på 100 amp, får du kun utnyttet 50 amp. Vi anbefaler heller å oppgraderer til et lithiumbatteri. Fordelen med et lithiumbatteri er først og fremst at du får 100% utnyttelsesgrad, et lithium batteri på 100 amp, vil gi deg 100 amp strøm. Sammenlignet med et standarbatteri får du altså dobbelt så mye strøm. Lithiumbatteriet veier bare 12 kg og har lang levetid. Med innebygd styringselektronikk er det beskyttet mot kortslutning, overforbruk og overlading. Du har full kontroll på batteristatus via Bluetooth. Har du dårlig tid kan lithiumbatteriet hurtiglades uten å ta skade av det. Det er også mulig å paralellkoble lithiumbatterier om du ønsker enda mer kapasitet. Du får kjøpt lithiumbatteri i vår utstyrsbutikk, montering kan avtales med verksted. Pris fra 10 000,- inkludert montering.

Lad mens du kjører

Oppgraderer du bobilen sitt batterisystem bør du også oppgradere ladesystemet. Det hjelper lite med en stor batteribank om det ikke kan lades opp igjen mens du er på tur. Med en DC-DC lader lades batteriet automatisk når du kjører. Stort sett pleier vi å montere Votronic 70A hos våre kunder, et lithium batteri på 100 amp vil da lades på rundt en og en halv time med kjøring. DC-DC vil i noen tilfeller leveres som standard, men dette er det enkelt å sjekke. Spør oss, så hjelper vi deg gjerne! Ønsker du å montere DC-DC i din bobil? Ta kontakt med vårt verksted. Pris fra 15 500,-

Total frihet med en inverter

Den totale friheten får du først når du monterer en inverter i bobilen din. En inverter konverterer batteristrøm til vekselstrøm, og er det du trenger for å bruke elektriske apparater med vanlig stikkontakt. Du kan få inverter i mange forskjellige størrelser, alt etter hvilket forbruk du har. Det kan derfor være lurt å tenke nøye gjennom hvilke elektriske apparater du bruker.

Med en eller flere av disse anbefalte løsningene får du maksimal frihet til å reise og oppholde deg der du vil, uten å måtte kutte ned på viktige og praktiske funksjoner i bobilen. 

Ha en god, kabelfri tur.