#9 Dette bør du tenke på når du kjøper bobil « Sola Bobil

#9 Dette bør du tenke på når du kjøper bobil

Kjartan Slettebø er salgssjef hos Sola Bobil og har over 15 års erfaring med bobiler. Han har mange gode råd til deg som drømmer om livet på fire hjul.

– Det viktigste for oss er alltid å finne ut hvordan du skal bruke bobilen. Skal du reise mye om vinteren? Skal du ha barn med deg på tur? Hvor stort behov har du for bagasje? I tillegg tar vi selvfølgelig hensyn til budsjettet ditt, sier Kjartan.

Velg riktig type bobil

En av de tingene det er lurt å ha et klart bilde av er hvor mange sengeplasser du trenger. Det kan også være greit å gjøre seg opp noen tanker om hvordan sengeplassene skal organiseres. Her har de ulike bobiltypene ulike løsninger.

Halvintegrert bobil
Alkovebobil
Helintegrert bobil
Bybobil

Se vårt store utvalg av reiseklare bobiler her.

Halvintegrert og helintegrert

Halvlintegrerte og helintegrerte bobiler har enten en dobbeltseng eller to enkeltsenger bakerst. Mange av modellene har også senkeseng over førerhuset. En senkeseng henger under taket når den ikke er i bruk, og senkes ned ved behov. Perfekt når du skal ha med barnebarn eller venner på tur.

Alkovebil

En alkovebil er kjent som den typiske familiebobilen. Her har du det klassiske overbygget på taket med en dobbeltseng. I tillegg er det dobbeltseng eller to enkeltsenger bak i bilen. Du har altså to adskilte soveområder, noe som er veldig praktisk når du er på tur med barn. Da kan de voksne sitte oppe selv om de små har lagt seg. I noen av alkovebilene er det også køyesenger, så her kan du få plass til mange!

Bybobil

Bybobilene er ofte mer kompakte enn de andre bobiltypene, men det finnes likevel modeller med opptil 4 faste sengeplasser, så her kan du fint få med deg hele familien på tur. Sengene er som regel plassert bakerst i bilen, gjerne med tverrstilt dobbeltseng eller to enkle senger. De ulike merkene har ulike løsninger for ekstra sengeplasser, i Pössl kan du blant annet få hevetak med dobbeltseng. Vi har bybobiler i merkene Pössl, Sun Living, Adria og Eura Mobil.

Husk på vekten

– Et av de spørsmålene vi får oftest er om du må utvide førerkortet for å kjøre bobil. Det avhenger av hvor mye bobilen veier, forklarer Kjartan.

Alle bobiler over 3500 kg krever førerkort klasse C1, og de over 7500 kg krever førerkort klasse C. Om førerkortet du har i dag er nok vil altså påvirkes av hvor stor bobilen er og hvor mye bagasje du ønsker å ha med deg. 

Klasse B: du kan kjøre bobiler med totaltvekt opptil 3500 kg.
Klasse C1: du kan kjøre bobiler med totaltvekt opptil 7500 kg.
Klasse C: lastebil

Det er nemlig slik at alle bobiler har en totaltvekt. Denne samt bobilens egenvekt vil avgjøre hvor mye bagasje du har lov å ha med deg. I bobilens egenvekt er det inkludert en sjåfør på 75 kg, full dieseltank, en gasstank og litt vann på vanntanken. Monterer du ekstrautstyr på bobilen din må dette også regnes med som en del av egenvekten. Når du trekker egenvekten fra totaltvekten får du oppgitt nyttelasten, altså det du kan ha med deg utenom. Her inngår alt fra klær, til mat, utstyr og ikke minst passasjerer. De fleste bobiler kommer med en nyttelast på rundt 400-500 kg.

Vi anbefaler at du reiser innom Biltilsynet og veier bobilen før du kjøper, så er du helt sikker på at du har riktig egenvekt. Sola Bobil ligger kun to minutters kjøretur fra Biltilsynet.

EU jobber med å endre regelverket for bobiler. Dersom dette blir godkjent vil du kunne kjøre bobil med totalvekt inntil 4250 kg med vanlig førerkort klasse B. Vi håper at dette vil skje innen 2024-2025. Derfor har vi stort sett bare nye bobiler med tillatt totalvekt inntil 4400-4500 kg, men disse kan registreres til det vektbehovet kunden har i samsvar med sitt førerkort. Når vi gjør det slik så kan vi oppjustere tillatt totalvekt på bobilen ved en eventuell regelendring. Sola Bobil har gjort dette i flere år i påvente av nye regler.

– Vi vet at mange synes dette er komplisert, så kom gjerne innom så vi kan forklare det nærmere, sier Kjartan.  

Det er ellers liten forskjell på en bobil som veier 3500 kg og en som veier opptil 7500 kg. Du betaler akkurat den samme avgiften i bomstasjoner og prisen for EU-kontroll er samme som vanlig personbil for begge.

Stort utvalg, ulike prisklasser

Hos Sola Bobil finner du et stort utvalg av ulike bobiltyper i ulike prisklasser. Vi er merkeforhandler av Pössl, Adria, Eura Mobil og Sun Living.

Eura Mobil er merket for deg som ønsker litt luksus. De halvintegrerte bobilene er godt utstyrte med alt du trenger av komfort på tur. De har blant annet vannbåren varme, dobbelt gulv og isolert vanntank, noe som gjør at de fungerer like godt på vinteren. Perfekt for deg som er glad i vinteraktiviteter, eller bare vil reise på tur året rundt. De nyeste modellene leveres med understell fra Mercedes-Benz.

Se utvalget fra Eura Mobil her.

Sun Living er vårt rimeligste merke og et godt alternativ for deg som har begrenset budsjett. De lave prisene går ikke på bekostning av kvaliteten. Med Adria som produsent er det gjennomprøvde løsninger og topp kvalitet i alle ledd. Sun Living leverer både halvintegrerte bobiler, bybobiler og alkove, så her kan du velge mellom mange ulike sengeløsninger. En fin bobil å starte med.

Se utvalget fra Sun Living her.

Pössl er det merket vi selger definitivt mest av. Bybobilene fra Pössl er kompakte, men har alt du trenger. Her får du kjøkken, sittegruppe, seng og bad. De er enkle å manøvrere på smale veier og får plass på en vanlig parkeringsplass. Med andre ord et supert valg for deg som vil bruke bobilen der det ikke er like lett å komme seg frem. Pössl er kjent for sine mange smarte løsninger, som sørger for at plassen blir best mulig utnyttet. En bybobil av ypperste kvalitet.

Se utvalget fra Pössl her.

Adria er et av de mest populære bobilmerkene i Europa, og en kundefavoritt hos oss i Sola Bobil. Dette er bobilen for deg som er opptatt av design. Adria er nemlig eksperter på å lage lekre bobiler. Bilene er også proppet med innovative løsninger som gjør livet i bobil behagelig. Adria leverer både helintegrerte, delintegrerte, alkove og bybobiler.  

Se utvalget fra Adria her.

Er du usikker på hvilken type bobil du bør velge? Vi hjelper deg! Ta turen innom oss i våre lokaler på Forus.

Velkommen til en hyggelig bobilprat!

Bestill nyhetsbrev

This will close in 20 seconds