Mange av dagens bobiler tåler aktiv bruk om vinteren, men dersom du foretrekker at bobilen går i vinterdvale, er det en del ting du bør huske på. Her er en del viktige tips som gir god vinterlagring og en bobil som er godt forberedt på neste sesong.
Bobilen skal helst stå innendørs eller under tak. Om det ikke er mulig og du oppbevarer bobilen utendørs er det viktig at den står på tørt underlag. Ikke ha presenning over bobilen, det kan blant annet kan føre til skraper i lakken. Husk at håndbrekket ikke skal stå på når du parkerer bobilen over en så lang periode, men sørg for at den står i gir så den ikke kan trille.
Det er veldig viktig at du tømmer bobilen for vann før vinteren. Start med å tømme vanntanken, deretter kjører du rensemiddel gjennom vannsystemet for å unngå at det samler seg skitt i rørene. Du kan gjøre det samme med frostvæske, det vil redusere muligheten for frostskader. Du får kjøpt både rensemiddel og frostvæske i vår utstyrsbutikk. Etter at frostvæsken er fylt på bør du tømme vanntanken en gang til. Det er også viktig at du legger dusjslangen i dusjkaret og setter alle kraner i midtstilling. Avslutningsvis kan du gjerne ta en liten tur med bobilen for å tørke ut de siste vanndråpene.
Før vinteren er det lurt å ta en grundig vask av bilen innvendig. Sitteputer og madrasser bør trekkes litt ut fra veggen for å unngå fukt og jordslag. Oppbevarer du bobilen utendørs kan det være lurt å ta sitteputer og madrasser med deg hjem. Sengetøy, klær og dyner må fjernes og skapdørene bør settes litt på gløtt. For å unngå ubudne gjester er det viktig at du tømmer bobilen for mat. Ta en ekstra nøye vask av kjøleskap og sett det i luftestilling. Til slutt kan du sette inn en vifte som sørger for god luftsirkulasjon. Da unngår du at fukten setter seg.
Toalettkassetten må tømmes og rengjøres. Du finner tømmestasjon rett utenfor våre lokaler. Når du rengjør toalettkassetten er det viktig at du bruker gode produkter. Vi har et stort utvalg i vår utstyrsbutikk og hjelper gjerne til med å finne riktig produkt.
Gassen skal kobles av, ta gjerne en sjekk av gasslangen og se at den ikke har fått sprekker i løpet av sesongen. Husk at gasslanger skal byttes hvert fjerde år.
Fyll tanken med diesel for å hindre kondens og rim på innsiden av tanken.
For lite luft i dekkene gjennom vinteren kan i verste fall føre til at dekkene må byttes ut. Husk derfor alltid å maksimere lufttrykket i dekket før du setter bobilen til lagring. Lurer du på hva som er maksimalt lufttrykk for din bobil, finner du det i manualen.
Batteriene skal være fulladet når bobilen parkeres for vinteren og vi anbefaler at du lader opp batteriene regelmessig, helst hver 3-4 uke. Da unngår du at batteriene blir ødelagt i løpet av vinteren. Husk at batteriene er ekstra utsatt når temperaturen er lav.
Alle utvendige låser bør smøres med låsespray for å unngå at de fryser fast. På pakninger kan du bruke silikonstift. Låsespray og silikonstift finner du i vår utstyrsbutikk.
Så, da skulle alt være på plass for at bobilen får en smertefri og velfortjent vinterdvale.
Det er viktig med gode dekk når du skal på bobiltur. Dette bør du sjekke før sesongen starter!
Finn ut merNår termometeret nærmer seg 15 minusgrader, er du avhengig av et velfungerende varmesystem og nok strøm. Her er noen tips du bør ta med deg.
Finn ut merFuktskader er et velkjent problem for mange bobileiere. Får skadene tid til å utvikle seg er de ofte både tidkrevende, og ikke minst kostbare å reparere. Slik forebygger du fuktskader!
Finn ut mer