Tirsdag 26. september kl. 15-19 inviterer vi til kundekveld i utstyrsbutikken!
Det blir mange gode tilbud, servering og gratislotteri. Terje Tobiassen holder foredrag om frisbeegolf og forklarer hvorfor det er en flott aktivitet for alle som reiser med bobil.
Dette vil du ikke gå glipp av! Velkommen til en kjekk kveld sammen med gode venner som er glad i bobillivet. Vi gleder oss til å se deg!
Fuktskader er et velkjent problem for mange bobileiere. Får skadene tid til å utvikle seg er de ofte både tidkrevende, og ikke minst kostbare å reparere. Fukttester, riktig forsikring, og forebyggende tiltak er derfor svært viktig. Her gir vi deg en rask innføring.
Pass på at fuktgarantien er gyldig så lenge som mulig
En ny bobil kommer alltid med fuktgaranti. For at garantien skal gjelde krever produsenten at du gjennomfører fukttester hos godkjent verksted med jevne mellomrom. Husk at det ofte er veldig strenge regler for intervallet mellom fukttestene, så sett deg godt inn i retningslinjene som gjelder for din bobil. I mange tilfeller skal fukttesten gjennomføres hvert år på registreringsdato pluss eller minus 30 dager.
Jevnlige fukttester hos autorisert verksted
Det er veldig lurt å utføre jevnlige fukttester også etter at garantien er utgått. Da vil skader oppdages på et tidlig tidspunkt, og være enklere og rimeligere å reparere. Fukttester er også viktige for å kunne dokumentere tilstanden på bobilen ved et eventuelt salg.
Forsikring som dekker fuktskader
Flere av forsikringsselskapene har forsikringer som gjelder mot fuktskader så lenge fukttest utføres med et intervall på 12. måneder. Hos vår partner, Gjensidige, heter denne typen forsikring Bobil Pluss. Vi anbefaler alle bobileiere å gå for denne type løsning. Les mer om Bobil Pluss her.
Fukttest inkluderer:
– Fysisk sjekk med to typer fuktmåler.
– En grundig visuell sjekk.
– Spray av samtlige pakninger med silikon.
Pris:
Bybobil fra 1250,-
Ordinær bobil fra 1850,-
Du kan bestille time hos vårt verksted her.
Sjekk bobilen selv
I tillegg til jevnlige fukttester og forsikring kan det være lurt å følge med selv. Sjekk luker, bak gardiner og i bagasjerom. Skulle du oppdage fukt, er det viktig at du tar kontakt med et verksted så fort som mulig – fuktskader utvikler seg ofte raskt. Se også etter sprekker og lekkasjer.
Fuktalarm
Nå har endelig den første fuktavdekkende alarmen kommet på markedet. Gjennom sensorer som monteres på utsatte plasser i bobilen, måler Avara Moist fuktigheten kontinuerlig. Hvis den oppdager for høye verdier, vil du bli varslet. Dette gjør det enda enklere å oppdage skader på et tidlig tidspunkt. Bare husk at det ikke fjerner behovet for en årlig fukttest. Du kan lese mer om alarmen her.
Luftavfukter
Invester gjerne i en god luftavfukter som kan fjerne fuktigheten i luften, både mens bobilen er i bruk, og når den står lagret. Fuktigheten gjøres om til vann, og samles i en beholder som du kan tømme. Det vil også bidra til bedre inneklima i bobilen. Et alternativ til luftavfukter er en vifte, som sikrer at luften sirkulerer. Husk å åpne skap og senke ned senger for å få mest mulig gjennomtrekk.
La bobilen stå under tak
La bobilen stå under tak når den ikke er i bruk. Da reduserer du risikoen for å få inn fukt fra regn og snø. Det finnes også egne lagertelt som du kan ha bobilen i når den står parkert.
Å komme til et hotell uten TV eller trådløst nett, er i beste fall en skuffelse. Så hvorfor skal du ikke ha samme gode standard i bobilen? Det finnes flere gode løsninger både for mobilt bredbånd og TV. Nedenfor har vi beskrevet noen av de mest aktuelle, enten det handler om jobb eller underholdning.
For å få internett i bobilen din trenger du et mobilt bredbånd. De fleste operatører tilbyr i dag mobilt bredbånd som er godt egnet for bobillivet, men husk at du må velge en operatør som har en bærbar løsning og ikke er avhengig av tilgang til strøm for å fungere.
Det kan være vanskelig å få tak i mobilt bredbånd som fungerer utenfor Skandinavia. Skal du reise til Tyskland, Italia eller kanskje enda lengre vil vi heller anbefale at du benytter deg av offentlige tilgangspunkter som kjøpesenter, bensinstasjoner og campingplasser for å få tilgang til internett i bobilen din.
Vil du se favorittserien din på bobiltur? Det er ulike måter å få TV-signaler i en bobil. Tidligere var det svært vanlig å ha parabol i bobilen. Dette er en ganske dyr løsning, som vi sjelden anbefaler våre kunder. Velger du likevel å gå for parabol bør du kjøpe en som er selvsøkende. Da slipper du å finne signalene manuelt hver gang du stopper på et nytt sted. Har du parabol anbefaler vi Canal Digital sin TV-pakke.
Det er også mulig å få inn TV-signaler via en antenne. Vi har selvsøkende antenne som tåler vær og vind i vår utstyrsbutikk. Med antenne anbefaler vi Riks-TV sin TV-pakke. Når abonnementet er opprettet, får du tilsendt et kort og en kortleser som kobles til TV-en din og tar imot signaler fra antennen. Ifølge Riks-TV skal signalene skal være tilgjengelig i 90% av Norge. Hvor gode signaler antennen får vil selvsagt avhenge av hvor bobilen er plassert. Husk at et tre eller et fjell kan hindre signalene.
Smart-TV er den billigste måten å få TV-signaler i en bobil, og den løsningen vi stort sett anbefaler våre kunder. Du er avhengig av å ha mobilt bredbånd og gode internettforbindelser, men vi opplever at dette er noe de aller fleste ønsker eller har fra før. Du slipper alle problemer knyttet til signal og med Google Chrome eller AppleTV strømmer du enkelt og billig dine favorittserier. Husk at dette først og fremst kan ses på en mobil eller ett nettbrett. Vil du se på TV-skjerm kan du kjøpe en HDMI-kabel.
Fra og med mars 2020 vil alle nye biler vi får inn ha TVér med smart funksjon. Det vil si at du ikke er avhengig av Google Chromecast eller AppleTV for å strømme ulike tjenester. Dette er rett og slett innebygd i TV-en. Vil du ha tilgang til lineær TV, kan du enkelt montere en antenne, og signalene går direkte til TVén.
Lurer du på hvor mye data du bør ha inkludert i abonnementet ditt når du skal strømme? Hvilken kvalitet du velger å se i, vil påvirke datamengden. Har du et abonnement med 300 GB data i måneden, kan du se 428 timer med Neflix i SD, 100 timer i HD eller 42 timer i Ultra-HD.
Da er det opp til deg om du vil ha «drive-in» underholdning, mobilt kontor, eller begge deler.
God tur.
Noe av det fineste med å feriere med bobil er å kunne stoppe og overnatte nesten hvor som helst. Her er noe tips og råd til produkter som sørger for at du er selforsynt på strøm når du fricamper.
Lader batteriet ditt raskere.
Sørger for at du til enhver tid har fullt batteri.
Kan ta ut mye mer strøm enn et vanlig batteri, og veier mindre.
Du kan styre både ladeforsterkeren, solcellepanelet og lithiumbatteriet gjennom apper på mobilen. Da har du hele tiden kontroll på hvor mye strøm du har, og hvor mye det lader.
Les mer om løsninger for strøm på fricamping her:
Alde kontrollpanel er brukervennlig og lett å forstå. Du kan enkelt navigere deg gjennom de ulike funksjonene ved hjelp av fargemenyene. Oppløsningen på skjermen gir et klart bilde i både dagslys og mørke.
Tre kategorier i menyen:
Med Alde displayet har du oversikt over følgende funksjoner:
Med betjeningsenheten Truma styrer du Truma varmeapparat og klimaanlegg i bobilen raskt og enkelt.
Her er en oversikt over funksjonene:
Feilkode 517H – brudd i gassforsyning.
Kan oppstå når du bytter flasker eller hvis du glemmer å åpne gassen i gasskapet.
Dette gjør du for å få systemet opp og gå igjen:
Slik sikrer du gasstilførselen i bobilen din med Truma DuoControl.
Truma DuoControl er til enhver tid tilkoblet to gassflasker og sørger for at du alltid har gasstilførsel i bobilen. Den omkobler automatisk fra den tomme til den fulle gassflasken ved behov.Du kan enkelt se på lydindikatoren inne i bobilen hvilken flaske som er tilkoblet. Hovedlflasken = grønt, reserveflasken = gult. Er du tom for gass, eller har glemt å skru på gassen i gasskapet lyser denne rødt.
Visste du at over 6000 verter over hele Europa inviterer bobilturister til gratis overnatting? Vertene kan være alt fra restauranter, vingårder, bryggerier, gårdsutsalg, puber eller andre små næringsdrivende. En perfekt mulighet for deg som er på jakt etter unike ferieopplevelser, og som vil bli kjent med den lokale kulturen og befolkningen.
For å kunne besøke de ulike overnattingsstedene kjøper du årets guide i de medlemslandene du planlegger å besøke. Guidene koster ikke mer enn at du har tjent inn beløpet etter første overnatting. Her finner du en omtale av alle vertene og hva de kan tilby.
Frankrike er det landet som har desidert flest verter. Her er det hele 10000 ulike overnattingssteder å velge mellom. De fleste er vingårder, så her kan du gjerne kombinere med vinsmaking. Se mer informasjon her.
I Tyskland ønsker hele 1400 verter deg velkommen til bryggerier, destillerier og vingårder over hele landet. Se mer informasjon her.
I Storbritannia og Irland kan du overnatte på 1100 puber, gårdsutsalg, vingårder, kafeer og museer. Se mer informasjon her.
I Østerrike har 500 bønder og vingårder åpnet opp for overnatting. Se mer informasjon her.
Spania har 200 verter, her kan du blant annet besøke vingårder, restauranter, matprodusenter og bønder. Se mer informasjon her.
I Sveits er det totalt 50 verter. Overnatt hos bønder, håndverkere, og ostemakere. Se mer informasjon her.
Italia har 300 verter, her kan du overnatte på vingårder, restauranter og gårdsutsalg over hele landet. Se mer informasjon her.
Sverige er det landet i Norden som har hatt tilbudet lengst, de kan nå lokke med 100 flotte overnattingssteder. I guiden finner du bakerier, grønnsaksprodusenter, kafeer og naturreservat. Se mer informasjon her.
Danmark har 300 verter. Her kan du blant annet overnatte på museer, bryggerier og kroer. Se mer informasjon her.
Opplev en av de 175 vertene fra Agder i sør til Finnmark i nord som alle byr på helt spesielle steder. Alt fra mikrobryggerier, gartnerier, gårdsutsalg, ysterier og fjellsetre. Se mer informasjon her.
Reis! Bare reis!
Kilde: bobilverden.no
https://www.france-passion.com
https://landvergnuegen.com
https://www.britstops.com
https://www.bauernleben.at
https://espana-discovery.es
https://swissterroir.ch
https://www.agricamper-italia.com/en/
https://swedestops.eu
https://pintrip.eu
https://nortrip.no
Mange av dagens bobiler tåler aktiv bruk om vinteren, men dersom du foretrekker at bobilen går i vinterdvale, er det en del ting du bør huske på. Her er en del viktige tips som gir god vinterlagring og en bobil som er godt forberedt på neste sesong.
Bobilen skal helst stå innendørs eller under tak. Om det ikke er mulig og du oppbevarer bobilen utendørs er det viktig at den står på tørt underlag. Ikke ha presenning over bobilen, det kan blant annet kan føre til skraper i lakken. Husk at håndbrekket ikke skal stå på når du parkerer bobilen over en så lang periode, men sørg for at den står i gir så den ikke kan trille.
Det er veldig viktig at du tømmer bobilen for vann før vinteren. Start med å tømme vanntanken, deretter kjører du rensemiddel gjennom vannsystemet for å unngå at det samler seg skitt i rørene. Du kan gjøre det samme med frostvæske, det vil redusere muligheten for frostskader. Du får kjøpt både rensemiddel og frostvæske i vår utstyrsbutikk. Etter at frostvæsken er fylt på bør du tømme vanntanken en gang til. Det er også viktig at du legger dusjslangen i dusjkaret og setter alle kraner i midtstilling. Avslutningsvis kan du gjerne ta en liten tur med bobilen for å tørke ut de siste vanndråpene.
Før vinteren er det lurt å ta en grundig vask av bilen innvendig. Sitteputer og madrasser bør trekkes litt ut fra veggen for å unngå fukt og jordslag. Oppbevarer du bobilen utendørs kan det være lurt å ta sitteputer og madrasser med deg hjem. Sengetøy, klær og dyner må fjernes og skapdørene bør settes litt på gløtt. For å unngå ubudne gjester er det viktig at du tømmer bobilen for mat. Ta en ekstra nøye vask av kjøleskap og sett det i luftestilling. Til slutt kan du sette inn en vifte som sørger for god luftsirkulasjon. Da unngår du at fukten setter seg.
Toalettkassetten må tømmes og rengjøres. Du finner tømmestasjon rett utenfor våre lokaler. Når du rengjør toalettkassetten er det viktig at du bruker gode produkter. Vi har et stort utvalg i vår utstyrsbutikk og hjelper gjerne til med å finne riktig produkt.
Gassen skal kobles av, ta gjerne en sjekk av gasslangen og se at den ikke har fått sprekker i løpet av sesongen. Husk at gasslanger skal byttes hvert fjerde år.
Fyll tanken med diesel for å hindre kondens og rim på innsiden av tanken.
For lite luft i dekkene gjennom vinteren kan i verste fall føre til at dekkene må byttes ut. Husk derfor alltid å maksimere lufttrykket i dekket før du setter bobilen til lagring. Lurer du på hva som er maksimalt lufttrykk for din bobil, finner du det i manualen.
Batteriene skal være fulladet når bobilen parkeres for vinteren og vi anbefaler at du lader opp batteriene regelmessig, helst hver 3-4 uke. Da unngår du at batteriene blir ødelagt i løpet av vinteren. Husk at batteriene er ekstra utsatt når temperaturen er lav.
Alle utvendige låser bør smøres med låsespray for å unngå at de fryser fast. På pakninger kan du bruke silikonstift. Låsespray og silikonstift finner du i vår utstyrsbutikk.
Så, da skulle alt være på plass for at bobilen får en smertefri og velfortjent vinterdvale.
Kjartan Slettebø er salgssjef hos Sola Bobil og har over 15 års erfaring med bobiler. Han har mange gode råd til deg som drømmer om livet på fire hjul.
– Det viktigste for oss er alltid å finne ut hvordan du skal bruke bobilen. Skal du reise mye om vinteren? Skal du ha barn med deg på tur? Hvor stort behov har du for bagasje? I tillegg tar vi selvfølgelig hensyn til budsjettet ditt, sier Kjartan.
En av de tingene det er lurt å ha et klart bilde av er hvor mange sengeplasser du trenger. Det kan også være greit å gjøre seg opp noen tanker om hvordan sengeplassene skal organiseres. Her har de ulike bobiltypene ulike løsninger.
Se vårt store utvalg av reiseklare bobiler her.
Halvlintegrerte og helintegrerte bobiler har enten en dobbeltseng eller to enkeltsenger bakerst. Mange av modellene har også senkeseng over førerhuset. En senkeseng henger under taket når den ikke er i bruk, og senkes ned ved behov. Perfekt når du skal ha med barnebarn eller venner på tur.
En alkovebil er kjent som den typiske familiebobilen. Her har du det klassiske overbygget på taket med en dobbeltseng. I tillegg er det dobbeltseng eller to enkeltsenger bak i bilen. Du har altså to adskilte soveområder, noe som er veldig praktisk når du er på tur med barn. Da kan de voksne sitte oppe selv om de små har lagt seg. I noen av alkovebilene er det også køyesenger, så her kan du få plass til mange!
Bybobilene er ofte mer kompakte enn de andre bobiltypene, men det finnes likevel modeller med opptil 4 faste sengeplasser, så her kan du fint få med deg hele familien på tur. Sengene er som regel plassert bakerst i bilen, gjerne med tverrstilt dobbeltseng eller to enkle senger. De ulike merkene har ulike løsninger for ekstra sengeplasser, i Pössl kan du blant annet få hevetak med dobbeltseng. Vi har bybobiler i merkene Pössl, Sun Living, Adria og Eura Mobil.
– Et av de spørsmålene vi får oftest er om du må utvide førerkortet for å kjøre bobil. Det avhenger av hvor mye bobilen veier, forklarer Kjartan.
Alle bobiler over 3500 kg krever førerkort klasse C1, og de over 7500 kg krever førerkort klasse C. Om førerkortet du har i dag er nok vil altså påvirkes av hvor stor bobilen er og hvor mye bagasje du ønsker å ha med deg.
Klasse B: du kan kjøre bobiler med totaltvekt opptil 3500 kg.
Klasse C1: du kan kjøre bobiler med totaltvekt opptil 7500 kg.
Klasse C: lastebil
Det er nemlig slik at alle bobiler har en totaltvekt. Denne samt bobilens egenvekt vil avgjøre hvor mye bagasje du har lov å ha med deg. I bobilens egenvekt er det inkludert en sjåfør på 75 kg, full dieseltank, en gasstank og litt vann på vanntanken. Monterer du ekstrautstyr på bobilen din må dette også regnes med som en del av egenvekten. Når du trekker egenvekten fra totaltvekten får du oppgitt nyttelasten, altså det du kan ha med deg utenom. Her inngår alt fra klær, til mat, utstyr og ikke minst passasjerer. De fleste bobiler kommer med en nyttelast på rundt 400-500 kg.
Vi anbefaler at du reiser innom Biltilsynet og veier bobilen før du kjøper, så er du helt sikker på at du har riktig egenvekt. Sola Bobil ligger kun to minutters kjøretur fra Biltilsynet.
EU jobber med å endre regelverket for bobiler. Dersom dette blir godkjent vil du kunne kjøre bobil med totalvekt inntil 4250 kg med vanlig førerkort klasse B. Vi håper at dette vil skje innen 2024-2025. Derfor har vi stort sett bare nye bobiler med tillatt totalvekt inntil 4400-4500 kg, men disse kan registreres til det vektbehovet kunden har i samsvar med sitt førerkort. Når vi gjør det slik så kan vi oppjustere tillatt totalvekt på bobilen ved en eventuell regelendring. Sola Bobil har gjort dette i flere år i påvente av nye regler.
– Vi vet at mange synes dette er komplisert, så kom gjerne innom så vi kan forklare det nærmere, sier Kjartan.
Det er ellers liten forskjell på en bobil som veier 3500 kg og en som veier opptil 7500 kg. Du betaler akkurat den samme avgiften i bomstasjoner og prisen for EU-kontroll er samme som vanlig personbil for begge.
Hos Sola Bobil finner du et stort utvalg av ulike bobiltyper i ulike prisklasser. Vi er merkeforhandler av Pössl, Adria, Eura Mobil og Sun Living.
Eura Mobil er merket for deg som ønsker litt luksus. De halvintegrerte bobilene er godt utstyrte med alt du trenger av komfort på tur. De har blant annet vannbåren varme, dobbelt gulv og isolert vanntank, noe som gjør at de fungerer like godt på vinteren. Perfekt for deg som er glad i vinteraktiviteter, eller bare vil reise på tur året rundt. De nyeste modellene leveres med understell fra Mercedes-Benz.
Se utvalget fra Eura Mobil her.
Sun Living er vårt rimeligste merke og et godt alternativ for deg som har begrenset budsjett. De lave prisene går ikke på bekostning av kvaliteten. Med Adria som produsent er det gjennomprøvde løsninger og topp kvalitet i alle ledd. Sun Living leverer både halvintegrerte bobiler, bybobiler og alkove, så her kan du velge mellom mange ulike sengeløsninger. En fin bobil å starte med.
Se utvalget fra Sun Living her.
Pössl er det merket vi selger definitivt mest av. Bybobilene fra Pössl er kompakte, men har alt du trenger. Her får du kjøkken, sittegruppe, seng og bad. De er enkle å manøvrere på smale veier og får plass på en vanlig parkeringsplass. Med andre ord et supert valg for deg som vil bruke bobilen der det ikke er like lett å komme seg frem. Pössl er kjent for sine mange smarte løsninger, som sørger for at plassen blir best mulig utnyttet. En bybobil av ypperste kvalitet.
Se utvalget fra Pössl her.
Adria er et av de mest populære bobilmerkene i Europa, og en kundefavoritt hos oss i Sola Bobil. Dette er bobilen for deg som er opptatt av design. Adria er nemlig eksperter på å lage lekre bobiler. Bilene er også proppet med innovative løsninger som gjør livet i bobil behagelig. Adria leverer både helintegrerte, delintegrerte, alkove og bybobiler.
Se utvalget fra Adria her.
Er du usikker på hvilken type bobil du bør velge? Vi hjelper deg! Ta turen innom oss i våre lokaler på Forus.
Velkommen til en hyggelig bobilprat!
God sikkerhet i bobilen er viktig. Enten det gjelder gass eller brann. Her tar vi en gjennomgang av tiltakene du må ha på plass, og de du bør ha på plass.
Alle bobiler er pålagt å ha røykvarsler. Det kan være lurt å plassere røykvarsleren midt i rommet for å sikre at du får høy nok styrke også på soverommet. Husk å bytte batteri med jevne mellomrom, og sjekk alltid at røykvarsleren fungerer slik den skal før du setter ut på tur.
Ifølge norsk lov skal alle bobiler ha et brannslukkingsapparat på minst 2 kg. Det er viktig at apparatet er godt festet, plassert i nærheten av føreren og lett tilgjengelig om en situasjon skulle oppstå. Oppbevarer du brannslukkingsapparatet i et skap skal dette være tydelig merket og enkelt å finne frem til.
På grunn av den høye brannfaren er brannslukkingsapparat i bobil pålagt årlig kontroll av autorisert personale. Du kan bestille time for sjekk av ditt utstyr her. Etter ti år skal apparatet byttes ut eller eventuelt leveres på service. Husk at det kan være lurt å snu det minst 3-4 ganger i året for å unngå at pulveret klumper seg.
Et brannteppe kan være et godt tillegg til brannslukkingsapparat. Det tar lite plass og vil effektivt kvele mindre flammer.
Skal du overnatte på campingplasser er det lurt å ta noen forholdsregler:
Karbonmonoksid er en giftig gass som fins i mange av apparatene i bobilen, for eksempel kjøleskapet. Den er uten farge, lukt og smak og derfor svært vanskelig å oppdage ved en eventuell lekkasje. Derfor anbefaler vi alle våre kunder å installere gassalarm. Varsleren kan monteres både i tak og på vegg. For at den skal fungere best mulig bør den plasseres minst 1,5 meter over gulvnivå, og minst 1,8 meter fra mulige CO kilder. Vi har også gassalarm som kan fange opp propan.
Selv om du har installert gassalarm, er det viktig å forebygge eventuelle gasslekkasjer. Ta en jevnlig sjekk av både gasslange og gasskap. Før avreise, når bobilen forlates, eller gassapparatene ikke er i bruk, skal du stenge av alle gassventiler samt hovedventilen. På grunn av eksplosjonsfare skal alle gassdrevne apparater være slått av under tanking, på ferjer eller når bobilen står i garasjen.
Det er også viktig å huske at gassanlegget kun skal vedlikeholdes eller repareres av autorisert fagverksted. Vårt verksted har lang erfaring med denne typen reparasjoner. Bestill tid her.
Ha en god og sikker tur!
Fyll på rent vann hjemme, men ikke mer enn du trenger. Husk at du kan også fylle vann på campingplasser og de fleste bobilplassene. Mange kommuner har dessuten vannfylling ved egne tømmestasjoner.
Tenk hygiene når du fyller. Du vet aldri hva folk har tredd inn på kranen eller slangen. Skyll godt av den før du fyller. Det tryggeste er å ha med egen slange og et utvalg av koblinger som passer til ulike dimensjoner på kranen.
Husk at toalettinnholdet er å regne som kloakk. Det skal derfor tømmes bare på anvist sted. Alle kommuner er pålagt å ha en tømmestasjon. Sjekk bobilplassen.no eller bobilapp for å finne ut hvor de er plassert. Vi har også tømmestasjon utenfor våre lokaler på Forus, som du kan benytte deg av.
Kjøleskapet i en bobil er ganske ulikt det vi har hjemme. Her viser vi deg hvordan du kan sjekke at det fungere optimalt.
Når du parkerer bør du unngå å plassere bobilen slik at sola skinner på den siden hvor kjøleskapets lufteriller er. Eventuelt kan du rulle ut markisen slik at lufterillen ligger i skyggen. Husk også at bobilen må stå noenlunde vannrett for å sikre at kjøleskapet fungerer. Pass på å ikke fylle kjøleskapet for mye for at det skal holde seg så kaldt som mulig.
For å ivareta sikkerheten i bobilen er det viktig med en grundig sjekk av gassystemet. Når du er på tur må du alltid passe på at du ikke dekker til noen av luftemulighetene for gass og eksos.
Det første du må gjøre er å sjekke gasslangen. Den er datostemplet og skal skiftes ut etter fire år. Kontroller at koblingen henger godt på flaska. Skru på flaska og trykk ned slangebruddsventilen sånn at gassen går videre inn i bobilen.
Sjekk stengekranene til kjøleskapet, komfyren og gassovnen. Skru dem på. Åpne til komfyren, trykk ned for å få gnist. Hold inne til temperaturføleren har blitt varm. Nå kan du se om det brenner. Da vet du at bobilen har jevn gasstilførsel.
Deretter kan du sjekke stekeovnen. Åpne luken og sett på gassen. Sjekk at den tar fyr. Hold inne, slipp og se det fortsatt brenner jevnt og fint.
Det er viktig med gode dekk når du skal på bobiltur. Dette bør du sjekke før sesongen starter:
Når bobilen har stått lagret om vinteren, er det en del ting du må sjekke før du kan ta den i bruk igjen.
– Det er mange som venter helt til dagene før sesongstart med å klargjøre bobilen. Skulle du da oppdage noe som må fikses, kan du i verste fall risikere at den første turen ryker, og det ønsker vi jo selvsagt ikke, sier Torgeir.
Sørg for at bobilen er reiseklar allerede nå, så slipper du kjedelige overraskelser ved avreise! Her gir vi deg noen gode tips og råd på veien.
– Det første du bør gjøre er å se etter eventuelle skader som kan ha oppstått i løpet av vinteren, forklarer Torgeir.
Start med påbygget. Vær ekstra oppmerksom på skjøtene og kontroller at takluken er tett. Ta deretter en nøye gjennomgang av dekkene. Er det sprekker og lekkasjer i ventilen? Det er også viktig å sjekke at mønsteret i dekkene fortsatt er tydelig, og at de har riktig mengde luft. Avslutt med en gjennomgang av alle utvendige lys, her kan det være greit å få litt hjelp av noen du kjenner.
Etter en lang vinter er det på tide med en grundig vask utvendig. Husk at vinduene i en bobil er laget av akryl, og ikke bør vaskes med kost. For å unngå sprekker i vinduene er det også viktig at du bruker en mild såpe.
Ikke glem å vaske tak, dekk og fortelt hvis du har det.
– Vi anbefaler alltid våre kunder rengjøringsprodukter fra Auto Glym, Globex, og Turtle Wax. De er ikke bare skånsomme, men også ekstremt effektive på smuss, sier Torgeir.
Som en siste finish kan du gjerne polere bobilen. Gjør du dette en gang i året vil lakken ha lengre levetid. For størst effekt bør du vente med poleringen til temperaturen er godt over 10 grader.
Til den innvendige vasken kan du bruke mange av de samme produktene som du bruker i husholdningen, forteller Torgeir.
Stofftrekk kan støvsuges og eventuelt vaskes med en tekstilrens på vanskelige flekker. Har du skinntrekk vil det vanligvis være nok med vann og klut, men vil du gi det litt ekstra omsorg kan du behandle det med skinnsåpe og skinnbalsam. Husk å bruke en mild såpe på toalettet, og sveip over vinduene, ikke minst i førerhuset. Det gir bedre sikt og økt trygghet.
Du finner et stort utvalg rengjøringsprodukter i butikken vår.
Det er viktig å sjekke at det ikke har oppstått frostskader på vannsystemet i løpet av de kalde vintermånedene.
Steng alle kraner som har vært åpne under vinteren, fyll vann på vanntanken og kjør vannet gjennom vannsystemet. Sørg for at alle ventiler er lukket, ikke glem frostventilen som åpner av seg selv. Undersøk deretter at det ikke lekker under bobilen.
– Hvis alt er som det skal kan du gjøre det samme med et rensemiddel. Rensemiddelet vil fjerne eventuell skitt som har samlet seg i rørene, legger Torgeir til.
For å ivareta sikkerheten i bobilen bør du alltid ta en grundig gjennomgang av gasskap og gasstilgang før sesongen starter.
Start med å skru på gassen i gasskapet. Når du først er inne i gasskapet kan du sjekke at det ikke har oppstått sprekker i gasslangen. Husk også at gasslangen skal byttes ut hvis den er fire år eller eldre, du finner datostempling på selve slangen.
Etter at gassen er skrudd på, tenner du et kokebluss. Da vil du se om gassen faktisk er slått på, og om det kommer luft ut av systemet. Når flammen er jevn kan du sjekke at kjøleskap og varmesystemet fortsatt fungerer. Noen ganger trenger du flere forsøk for å få start.
– Batterier har selvutlading når de ikke er i bruk, og det er derfor viktig at du tester både startbatteri og bodelsbatteri etter at bobilen har stått lagret. Dersom det er behov for det, kan du topplade batteriene med en batterilader, forteller Torgeir.
Vi anbefaler alle bobileiere å ta en årlig service. Motor, drivverk og fjæring bør sjekkes av en fagperson før du setter ut på tur. Når du utfører servicen hos oss i Sola Bobil får du ett års mobilitetsgaranti inkludert. Dette gjelder for bobiler opptil 5 000 kg. Bestill time for service her.
Sjekk når bobilen din skal ha neste EU-kontroll her.
Har du andre spørsmål, ikke nøl med å ta kontakt med oss! Vi hjelper deg mer enn gjerne, smiler Torgeir.
Vurderer du å bytte ut bobilen før sesongstart? Se vårt store utvalg leveringsklare bobiler her.
Husk å klargjøre bobilen i god tid før du skal på første tur, så slipper du kjedelige overraskelser.
Fjord og fjell, skog og mark. Dramatiske landskap, sjarmerende småplasser – landet vårt er en gedigen skattekiste som bare venter på å bli oppdaget av deg. Om du elsker det aktive og sportslige, eller foretrekker det mer komfortable og avslappende, tar bobilen deg akkurat dit det passer best. Og med bobil har du mer enn nok fleksibilitet til at alle kan få sine ønsker oppfylt samtidig.
I Norge har vi over 1000 campingplasser, så her finnes det noe for enhver smak. Her finner du en oversikt over alle campingplassene som er med i merkeordningen til NHO reiseliv. Vi har plukket ut et knippe campingplasser vi mener er verdt et besøk.
Skottevik feriesenter er den perfekte campingplassen for deg som reiser med familie. Campingplassen ligger idyllisk til i Lillesands skjærgård. Her du har ikke mindre enn fem badestrender i kort gangavstand og tilgang på en rekke aktiviteter for store og små. Blant annet svømmebasseng, dykkersenter, volleyball- og basketballbaner, store lekeområder, gratis kano- og båtutlån, hoppepute og hinderløype. Det er heller ikke langt å reise til dyreparken i Kristiansand for de som ønsker det. Les mer her.
Vi kan også anbefale Dønfoss camping som ligger midt mellom Lom, Geiranger og Stryn. Campingplassen har fantastisk beliggenhet rett ved den mektige Dønfossen, og eget svømmebasseng. Dønfoss Camping er et mekka for den eventyrlystne, fra campingplassen har du kort vei til aktiviteter som jakt, fiske, fjellturer, rafting og klatrepark. Det er heller ikke en lang kjøretur til populære Loen. Les mer om Dønfoss camping her.
Om du ønsker å komme enda tettere på naturen eller synes campingplassen blir for folksom, bør du prøve fricamping. Når du fricamper overnatter du på steder som i utgangspunktet ikke er tilrettelagt for bobil. Allemannsretten gjelder over hele Norge og gir deg rett til å ferdes ganske fritt i naturen. Men det er et par regler det er viktig å huske på. Du har ikke lov til å kjøre utenfor vei eller parkeringsplasser. Du kan heller ikke parkere for nær boliger, eller andre steder hvor du kan være til sjenanse. Og der du parkerer må du ikke være til hinder for trafikken plassen egentlig er beregnet på.
Når du fricamper er du avhengig av en batteriløsning som gir deg nok strøm. Det er kjedelig å være på tur og plutselig oppdage at du ikke får ladet mobilen eller at varmesystemet ikke fungerer. Oppgraderer du batterisystemet med et Lithium-batteri har du vanligvis nok strøm for 4-5 dager, men det vil selvsagt variere etter hvor mye strøm du bruker. Les mer om ulike løsninger for camping uten strømkabel her.
Det kan være lurt å lage et budsjett før du setter ut på tur. Med bobil finnes det gode alternativer for enhver lommebok. Fricamping er et rimelig alternativ, du betaler kun for mat og de utgiftene som er knyttet til selve kjøringen. Du finner campingplasser i alle mulige prisklasser, her velger du selv om du ønsker å gå for luksus eller budsjett. Husk å ta ferje- og bomutgifter med i beregningen, disse er det som regel en del av når du reiser i Norge.
«Bobilapp» er en app alle bobileiere bør ha på mobilen sin. Da vet du alltid hvor du finner nærmeste bobilparkering, tømmestasjon, campingplass, bensinstasjon og verksted.
Har du ikke feriert i bobil før, kan det være lurt å anskaffe den i god tid før selve sommerferien slik at du får tatt en del kortere tilvenningsturer først. Det gjør det lettere å planlegge og forberede den norske bobilferien. God fornøyelse.
Fricamping blir mer og mer populært blant bobileiere. Ikke minst i Norge hvor allemannsretten gir store muligheter. Du kommer enda tettere på spektakulære naturopplevelser og har friheten til å reise akkurat dit du vil. Men ikke glem at du trenger strøm.
(mer…)Bybobilen er genial. Stor nok til å dra dit du vil, så lenge du vil, og liten nok til at du enkelt kommer deg rundt selv på smale veier, og ikke minst, at du kan parkere nesten over alt. Den har selvsagt også alt du forventer av en bobil – god soveplass, bad og toalett, sittegruppe og kjøkken.
Fremkommeligheten gjør bybobilen ypperlig for deg som er glad i fricamping. Med en mindre bobil er det enda enklere å reise akkurat dit du ønsker, den er også mindre iøynefallende i terrenget. Opplev den vakre naturen eller parker steder hvor du har tilgang til aktiviteter som surfing, kajakk eller alpint. Bare husk å sette deg inn i lover og regler for fricamping før du setter ut på tur.
Reiser du langs vår langstrakte norske kyst, kan en bybobil spare deg for store ferjeutgifter. Ferjeprisene avhenger nemlig av lengden på kjøretøyet ditt og bobiler under 6 meter har egen takst.
Mange velger å bruke bybobilen som en personbil nummer to når de ikke er på tur. Det er ikke så rart med tanke på den høye kjørekomforten. Du sitter høyt oppe og har god oversikt over trafikkbildet, at den er smal og kort gjør den også enkel å manøvrere. Med andre ord bybobilen fungerer utmerket også i hverdagen.
Du trenger ikke å utvide sertifikatet ditt for å kjøre en bybobil. Det holder med førerkort klasse B for å kjøre alle bobiler under 3500 kg.
På grunn av størrelsen er bybobilen enklere å oppbevare når den ikke er i bruk. En mindre bobil krever også mindre vedlikehold. Tiden du sparer kan du bruke på flere opplevelser langs veien.
Sola Bobil er Norges største bybobilforhandler og har 13 års erfaring som merkevareleverandør for Pössl. Pössl er Europas største bybobil produsent og de leverer bobiler av svært høy kvalitet. Vi har også bybobiler i merkene Sun Living, Eura Mobil og Adria. Se hele utvalget her.
By eller land, med bybobil går allting an.
Stadig flere barnefamilier skaffer seg bobil. Å reise på langtur med barn i bobilen kan være drøm. Men det er noen ting du skal ta hensyn til for at drømmen skal gå helt i oppfyllelse.
Det aller viktigste er å sikre barna forsvarlig under kjøreturen. Det er samme krav til sikring av barn i bobil som i vanlig personbil. Barn opptil 135 cm skal bruke godkjent barnesikringsutstyr som er riktig i forhold til barnets vekt og høyde. Barn som er mellom 135-150 cm skal bruke godkjent barnesikringsutstyr hvis det er tilgjengelig i bilen.
Når hele familien reiser på tur kan det fort bli mye bagasje. Sjekk bobilens nyttelastkapasitet før du reiser så unngår du en kjedelig bot. Skal du kjøpe ny bobil kan det være lurt å gjøre seg opp noen tanker om nyttelast på forhånd. Jo høyere nyttelast, jo mer kan du ha med deg!
Skal dere kjøre langt kan det være lurt med litt underholdning til kjøreturen. Har du spisebord ved sitteplassen kan barna pusle, tegne eller se filmer. Hør på barnas favoritt sanger eller sett på en lydbok. Det finnes også mange morsomme billeker hele familien kan være med på, bokstavleken er alltid en slager. Vær kreativ, bare fantasien setter grenser!
Husk å pakke med enkle måltider og snacks til kjøreturen. Frukt og grønnsaker kan være gode alternativ, det er sunt og smuler lite. Unngå drikke med kullsyre, dette fører fort til flere toalettbesøk.
Med barn i bilen er det lurt å unngå de lengste kjørestrekningene, fem timer er ofte mer enn nok for de minste. Legg inn nok pauser hvor både store og små kan strekke på beina. Har du små barn kan det være lurt å legge kjøreturen til tidlig morgen eller sent på kveld når barna skal sove.
Legg overnattingene til campingplasser som egner seg godt for barn. Store lekeplasser eller svømmebasseng slår sjelden feil hos de små. På campingplasser er det ofte andre mange barn og det er ikke vanskelig å finne nye lekekamerater. Husk å booke campingplass på forhånd, det blir fort fullt!
Med en hel familie på tur blir det fort mye klesvask. Stopper du på en campingplass har du som regel tilgang på vaskemaskin og tørketrommel, da kan det være lurt å få unnagjort klesvasken mens du har mulighet. Reiser du på fricamping må du ta klesvasken for hånd, ta med tørkestativ og vaskepulver!
Det er ingen dum idé å ta med sykler på bobilturen. Å sykle inn til nærmeste by kan fort bli en opplevelse i seg selv. Med sykkel er det også enkelt for barna å komme seg rundt på campingplassen på egenhånd. Har du ikke sykkelstativ fra før, finner du det i vår utstyrsbutikk.
Bobilferie med barn byr på et hav av muligheter. Det er bare å begynne å drømme seg bort.
Smart er i tiden. Hus blir smartere. Maskiner blir smartere. Byer blir smartere. Og bobiler. Pössl er Europas fremste produsent av bybobiler, og har over 30 års erfaring fra utvikling av smarte løsninger. Men det handler ikke så mye om digitale styringsmuligheter og kunstig intelligens. Dette er praktiske, gode løsninger som gjør livet i en bobil mer komfortabelt og trivelig.
Pössl har kommet opp med flere geniale løsninger til baderom. Bad med svingbar vegg gir to romslige baderom i ett. Flere av baderomsløsningene har også dør som kan brukes som romdeler mellom oppholdsdelen og soveromsdelen.
Gode lagringsmuligheter er et must. Og det har Pössl i overflod. Hengeskap under sengen, hev- og senkbare senger, innfelte oppbevaringsrom i gulvet, lagringsskuff som også fungerer som stigbrett til sengen, overskap over senger og sittegruppe, og ikke minst, praktiske kjøkkeninnredninger med nok plass til alt du trenger av utstyr. Og toveis-hengslet kjøleskap er prikken over i’en. Det kan åpnes like enkelt både fra innsiden og utsiden av bilen.
Sittegruppene har gjerne flere spennende muligheter. Selvsagt kan stolene i førerhuset snus slik at de blir en del av sittegruppen. Bordet har svingklaff som gjør det enkelt å bruke, og kan utstyres med ekstrabord som blir til ekstra soveplass.
7-soners komfortmadrasser er standard i alle D-line-modellene til Pössl. Da snakker vi komfort og god søvnkvalitet. Soveseksjonene finnes med dobbeltseng eller to separate romslige senger. Pössl har også modeller med hev/senk sengeløsning. Det gir ekstra oppbevaringsplass for sykler, surfebrett eller annet plasskrevende utstyr underveis.
Vil du vite mer om Pössls smarte løsninger, finner du detaljert informasjon om alle modellene på www.possl.no
De smarte løsningene er helt enkelt geniale. Det hører vi fra stadig flere begeistrede Pössl-eiere.
God tur.
Nå vil nok en del bobileiere hevde at bobilen er menneskets beste venn, mens de fleste andre nok tenker mer i retning av en logrende og fornøyd hund. Det fine er at den ene ikke utelukker den andre. Hund i bobil går som regel helt fint. Her er en del bobiltips både du og hunden vil sette pris på.
Det er viktig å sikre hunden under kjøring. Det finnes ulike måter å løse dette på. Du kan enten ha hunden i bur, eller sikre den ved hjelp av en sele. Hvilken løsningen du bør gå for kommer an på hundens størrelse og hvordan bobilen er løst. Skal du ha hunden i bur må dette være sikret på riktig måte. Ta gjerne kontakt med oss, så hjelper vi deg å finne den beste løsningen for deg og hunden din!
Det kan vært lurt å starte med en tilvenningsperiode for å gjøre hunden trygg i bobilen. Start med kortere kjøreturer, etterhvert som hunden blir tryggere kan du legge inn en overnatting. Ta med noe kjent hjemmefra som du vet hunden liker, for eksempel en bamse eller et pledd. Med en gradvis tilvenning er det også mindre sjanse for at hunden blir bilsyk.
En utvendig dusj er veldig praktisk når du har hund med deg på tur. Da kan du enkelt vaske av søle ute sånn at ikke hunden drar med seg dette inn i bobilen.
Sørg for at hunden får nok vann i løpet av kjøreturen. Invester gjerne i en vannskål som ikke søler når du kjører. Det gjør livet enklere både for deg og hunden din.
Når du er på tur kan det noen ganger være langt til nærmeste veterinær, derfor er det ekstra viktig at du har et førtehjelpsskrin lett tilgjengelig. Dette bør blant annet inneholde flåttfjerner, sårspray og klotang.
Skal du på utenlandsreise må du huske at hunden trenger eget pass. Et hundepass inneholder chipnummer og dokumentasjon av vaksiner og behandlinger og utstedes hos veterinæren. Her er det smart å være tidlig ute. Ved utenlandsreiser er det også lurt å sjekke hvilke vaksiner som kreves i landene du skal reise til, og hvilke regler som gjelder der.
Advarsel! Det kan være at hunden trives så godt i bobilen at du må montere hjul på hundehuset.
God tur.
Hvorfor bare bruke bobilen i sommerhalvåret? De fleste moderne bobiler har både isolasjon og varmeannlegg som gjør det lett å dra på tur året rundt. Stadig flere oppdager de spennende mulighetene bobilen gir på vinterstid. Her har vi noen kloke råd som sikrer de gode bobilopplevelsene når kulda setter inn.
Når du bruker bobilen på vinteren er det viktig at du kjører ekstra forsiktig. Bobiler er baktunge, har mye lengre bremselengde enn personbiler og generelt dårligere kjøreegenskaper. Det kan være lurt å legge kjøreturen til Riks- eller Europaveier der det er mulig. Disse veiene er ofte bedre vedlikeholdt og vil saltes og brøytes gjennom vinteren. Det er heller ikke dumt å legge reisetiden til et tidspunkt med lite trafikk. Når du skal ut på tur om vinteren anbefaler vi alltid at du skifter til nye piggdekk, da får dekkene bedre veigrep. Du vet aldri hvilke forhold du møter, husk å ha spade, slepetau og kjetting lett tilgjengelig.
Stadig flere campingplasser i Norge har åpent også om vinteren. Her finner du en komplett oversikt over alle campingplasser i Norge. Fortrekker du fricamping, er heller ikke det et problem. Ofte er det lettere å finne parkeringsplass om vinteren enn om sommeren. Bare husk at du ikke kan parkere utenfor vei eller parkeringsplass. Står du på utmark må du være minst 150 meter fra nærmeste hus og du kan ikke bli på samme plass i mer enn 2 døgn. Husk å sjekke været dit du reiser på forhånd så slipper du å måtte snu på grunn av dårlig føre.
Det kan være en fordel med ekstra bodelsbatteri når du bruker bobilen din på vinteren, spesielt om du fricamper. Vi anbefaler å oppgradere batterisystemet med et lithiumbatteri som tåler kulden godt. Les mer om lithiumbatteri og andre løsninger for camping uten strømkabel her.
De fleste bobiler i dag er godt isolert og utstyrt med varmesystem som holder bobilen varm og god i kulden. Bobilene har enten vann- eller luftvarme som begge er godt egnet for vinterbruk. Men bruker du bobilen i ekstrem kulde kan det være lurt å se etter en bobil med varmesystem som går på vann, da dette som regel gir hakket jevnere og mer behagelig varme.
Er du på tur i temperaturer på -15 grader eller lavere er det stor sannsynlighet for at du opplever problemer med vannet i bobilen din. Plutselig tetter det seg i dusjen eller fryser i spillvannstanken. Skal du bruke bobilen i ekstrem kulde anbefaler vi derfor at du velger en bobil som er spesialtilpasset dette formålet. Eura Mobil er den perfekte vinterbobilen og er blant annet utstyrt med dobbelt gulv og oppvarmet spillvannstank. Se vårt store utvalg av Eura Mobil her.
Så da kan vinteren bare komme. God tur.